Fizjoterapia informacje ogólne - Fizjoterapeuci ponownie niepewni uprawnień
massagewarsaw - 2016-10-21, 15:42 Temat postu: Fizjoterapeuci ponownie niepewni uprawnień W szykowanych przez resort zdrowia rozporządzeniach może dojść do dużego ograniczenia kompetencji fizjoterapeutów – alarmują sami zainteresowani. Ministerstwo odwołało już konsultanta krajowego w tej dziedzinie, dr. Zbigniewa Wrońskiego, który brał udział w pracach nad nowymi przepisami.
– Nie zgadzaliśmy się w kwestii kompetencji zawodowych fizjoterapeuty. Miało je doprecyzować rozporządzenie do art. 4 ustawy o zawodzie fizjoterapeuty – mówi dr Wroński. I dodaje, że jego zdaniem rozporządzenie powinno mieć podobny zakres jak ustawa, pozostawiając magistrowi fizjoterapii samodzielność odnośnie do badania i leczenia pacjentów. – Ministerstwo chce ten zakres zawęzić. Zgodnie z opinią Naczelnej Izby Lekarskiej, która stoi na stanowisku, że fizjoterapia jest zawodem pomocniczym względem lekarza – dodaje Wroński.
z gazetaprawna.pl
Rebabnaton2 - 2016-11-05, 15:38
Wg mnie fizjoterapeuci powinni mieć większy zakres praw. Ponieważ na razie to wygląda tak, że często lekarz wysyłający na rehabilitacje ma inne zdanie na temat ćwiczeń niż sam prowadzący.
Pozdrawiam
massagewarsaw - 2016-11-06, 09:32
Rebabnaton2 napisał/a: | Wg mnie fizjoterapeuci powinni mieć większy zakres praw. Ponieważ na razie to wygląda tak, że często lekarz wysyłający na rehabilitacje ma inne zdanie na temat ćwiczeń niż sam prowadzący.
Pozdrawiam |
jest juz inaczej od czerwca, kiedy weszla w zycie ustawa. ale prawo swoje, a stare nawyki w miejscu pracy i stosunki miedzy pracownikami swoje.
niestety, moze pojsc w zlym kierunku dla fizjo, tak jak w artykule przedstawione
magicboy - 2017-02-07, 15:26
Czytałem o tym całym zamieszaniu na flexi forum i faktycznie... nie idzie to w dobrym kierunku dla fizjoterapii. Jedyne co nam pozostaje to czekac - lepiej byc optymista jak pesymista
gosienka - 2017-05-10, 13:11
Tyle było starań o regulację zawodu, a tu znowu jakieś problemy... Będzie w końcu normalnie...?
massagewarsaw - 2017-06-03, 16:35
to artykul sprzed ponad roku, ustawa weszla w zycie, powstal samorzad fizjo
|
|
|