Dieta dla kręgosłupa

Odpowiedz

Kod potwierdzający
Wprowadź kod dokładnie tak, jak jest wyświetlony na obrazku. Wielkość znaków nie ma znaczenia.

BBCode wyłączony
Emotikony wyłączone

Przegląd tematu
   

Rozwiń widok Przegląd tematu: Dieta dla kręgosłupa

Dieta dla kręgosłupa

autor: massagewarsaw » 2016-06-11, 04:33

Uczeni udowodnili, że główną przyczyną zmian chorobowych naszych dysków międzykręgowych jest niedobór wapnia i wody. Jedną z przyczyn jest także zaburzenie gospodarki węglowodanowej, mineralnej i kwasowo-zasadowej. Aby utrzymać kręgosłup w zdrowiu niezbędne jest dostarczenie mu odpowiedniej ilości witamin: A, B, C, D i soli mineralnych (wapń, magnez, krzem, cynk, chrom).

Powinniśmy spożywać pokarm bogaty w kwasy organiczne, mikroelementy i wodę. Składniki te znajdują się w produktach pochodzenia roślinnego, produktach mlecznych (ale nie w mleku) i rybach. Te ostatnie są szczególnie cenne ze względu na bogactwo zawarte w tłuszczach rybnych.

Doskonałym źródłem białka, które jest budulcem chrząstki stawowej, jest nabiał. Codziennie staraj się zjeść nieco twarogu lub wypić kefir. Nabiał jest także najważniejszym źródło wapnia, który wraz z fosforem buduje kości i zęby. Wystrzegaj się natomiast mleka. Według naukowców – wbrew powszechnemu mniemaniu – nie wzmacnia ono kości, tylko je osłabia. Mleko wypłukuje wapń z organizmu, przez co sprzyja osteoporozie.

Warzywa zapobiegają procesowi zwyrodnieniowemu i opóźniają starzenie się stawów. Witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu, który bierze udział w budowaniu chrząstki, poprawia stan tkanki łącznej i odpowiada za kondycję stawów i ścięgien. Wskazane jest spożywanie w szczególności marchewki, kapusty, ogórków, brokułów, pietruszki, buraków. Wymienione warzywa są także ważnymi źródłami antyoksydantów.

Najcenniejsze dla naszego zdrowia są ryby morskie. Powinniśmy spożywać je minimum dwa razy w tygodniu. Najpopularniejsze ryby morskie to między innymi tuńczyk, makrela, śledzie, flądry i sardynki. Zawierają one dobroczynne kwasy tłuszczowe omega-3, które wpływają między innymi na funkcjonowanie stawów oraz ich lepszą sprawność, ruchomość i elastyczność. Kwasy te znajdują się także w owocach morza oraz oliwie z oliwek, oleju lnianym i rzepakowym.

Tłuste ryby dostarczają też witaminę D, która działa przeciwzapalnie i wspomaga przyswajanie wapnia. Wspomniane oleje, a także orzechy, dostarczają z kolei witaminę E, która działa przeciwzapalnie.

źródło ulgadlakregosulupa.pl

Na górę