Egzamin praktyczny czerwiec 2011 Rozwiązanie
Moderatorzy: masaztajski, administrator, Truskawa, Piotrek Medic
Egzamin praktyczny czerwiec 2011 Rozwiązanie
Jaki masaż trzeba było zastosować?
Ostatnio zmieniony 2011-06-24, 20:41 przez wujo540, łącznie zmieniany 2 razy.
-
madziula89
-
pocztowe20
-
martuska1989
W poleceniu było napisane, że pacjent jest po złamaniu nadkłykciowym kości udowej i miał gips. Po zdjęciu gipsu okazało się, że siła mięśniowa aparatu wyprostnego jst duzo słabsza i nie może w pełni wyprostowac nogi. Chodzi z tego powodu o kuli. Tresci zadania, skierowaniu i wywiadzie nie było słowa o przykurczach ani nic w podobie opróćz tego, że pacjent miał kłopoty z załozeniem nogi na noge
-
martuska1989
-
katharinaa89
-
aniusia901
hmm.. ja wyszłam z założenia że czworogłowy uda leży nie tylko z przodu uda, dlatego opracowałam całe udo z ugniataniem poprzecznym czyli pobudzająco. nie stosowałam oklepywania. no nie wiem, może już totalnie zdurniałam
tok masażu umieściłam w punkcie 8. tj. "Opis metody i technik masażu dobranych na podstawie wywiadu i zlecenia lekarskiego zgodnie z tokiem wykonania zabiegu oraz wykaz czynności końcowych masażu."
na stawie kolanowym zastosowałam głaskanie powierzchowne i głębokie, rozcieranie powierzchowne i głębokie, ugniatanie podłużne ręka za ręką, uciski podłużne, rozluźnianie i gimnastykę rzepki. nie wiem czy to nie zbyt śmiałe w tym stanie pacjenta
tok masażu umieściłam w punkcie 8. tj. "Opis metody i technik masażu dobranych na podstawie wywiadu i zlecenia lekarskiego zgodnie z tokiem wykonania zabiegu oraz wykaz czynności końcowych masażu."
na stawie kolanowym zastosowałam głaskanie powierzchowne i głębokie, rozcieranie powierzchowne i głębokie, ugniatanie podłużne ręka za ręką, uciski podłużne, rozluźnianie i gimnastykę rzepki. nie wiem czy to nie zbyt śmiałe w tym stanie pacjenta