Czy mierzycie cisnienie swoim klientom przed i po masażu?

Ogólne informacje związane z masażem. W tym dziale specjaliści odpowiedzą na każde pytanie dotyczące masaży.

Moderatorzy: masaztajski, administrator, Truskawa, Piotrek Medic

kacper

Czy mierzycie cisnienie swoim klientom przed i po masażu?

Post autor: kacper »

witajcie
Co sądzicie o mierzeniu cisnienia przed wykonaniem masażu jako etap wywiadu?
oraz zmierzenie po wykonanym masażu?
Mam na mysli masaże od leczniczych po relaksujące.
nadgorliwość czy profesjonalne podejscie do pracy.
Awatar użytkownika
massagewarsaw
Kontakt:

kurs masaz tajski

Post autor: massagewarsaw »

jesli cie tego uczyli w szkole i jesli to jest zalecane, to to rob.

jesli nie, to daruj sobie.

w jakim celu mialbys mierzyc cisnienie?
adamm

Post autor: adamm »

przeprowadzony wywiad powie tobie czy mierzyć + indywidualnie podejscie do klienta
Awatar użytkownika
administrator
Site Admin
Kontakt:

Post autor: administrator »

adamm pisze:przeprowadzony wywiad powie tobie czy mierzyć + indywidualnie podejscie do klienta
Dokładnie przede wszystkim dokładny wywiad pacjent sam powie ci czy choruje na nadciśnienie a jak nie to zapytaj się go.
kacper

Post autor: kacper »

dziekuje za porady, nadcisnienie istotnie jest przeciwskazaniem do masażu.
1.A sugerując sie tą tabelą w linku, jakie cisnienie uznajecie za graniczne do wykonania masażu? /powyzej jakiego zrezygnowac ?

http://nadcisnienie.pl/

2.Czy można wykonać łagodny masaż relaksujący jesli klientka ma podwyższone cisnienie?

bede wdzieczny za porady bardziej doswiadczonych kolegów, ja jestem w trakcie nauki jeszcze .
Awatar użytkownika
massagewarsaw
Kontakt:

Kurs masaz tajski

kacper pisze:dziekuje za porady, nadcisnienie istotnie jest przeciwskazaniem do masażu.
1.A sugerując sie tą tabelą w linku, jakie cisnienie uznajecie za graniczne do wykonania masażu? /powyzej jakiego zrezygnowac ?

http://nadcisnienie.pl/

2.Czy można wykonać łagodny masaż relaksujący jesli klientka ma podwyższone cisnienie?

bede wdzieczny za porady bardziej doswiadczonych kolegów, ja jestem w trakcie nauki jeszcze .
Powolny I delikatny masaz obniza cisnienie, wiec mozna stosowac przy wysokim cisnieniu, jesli jest ono stabilne. Problemem moze byc niskie cisnienie, bo swiadczy o oslabieniu lub odwodnieniu organizmu, przy nim trzeba byc bardziej ostroznym, skracajac czas zabiegu.

Powinniscie zadac pytanie nauczycielowi w klasie I przedyskutowac problem.

Niemal kazdy klient jest swiadomy swego cisnienia, mierza go sami i w zaleznosci od wyniku przyjmuja dawke lekow. Mierzenie cisnienia nie jest uczone masazystow I nie ma tez potrzeby
adamm

Post autor: adamm »

zawsze można zrobić maszas w kierunku odwrotnym czyli odsercowym, odgłowowym
Awatar użytkownika
massagewarsaw
Kontakt:

kurs masaz tajski

adamm pisze:zawsze można zrobić maszas w kierunku odwrotnym czyli odsercowym, odgłowowym
nie, nie zawsze mozna tak masowac, szczegolnie z chorobami serca i cisnieniem. Generalnie nie powinno sie masowac dystalnie, chyba, ze na krotkim odcinku i lekko (np przy powrocie ruchu, zeby nie przerywac dotyku z klientem)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Masaż informacje ogólne”