Anatomia - identyfikacja nerwów
Moderatorzy: masaztajski, administrator, Truskawa, Piotrek Medic
-
killwithme
Anatomia - identyfikacja nerwów
Witam, jestem studentem 2 roku fizjoterapii i mam od jednego z profesorów do opanowania przebiegi poszczególnych nerwów. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie to, że mam problem z identyfikacją dwóch:
- nerw odstrzałkowy
- nerw podkolanowy
Tudzież moje pytanie, o które nerwy mogło tu chodzić?
Nerw odstrzałkowy wydaje mi się będzie to nerw strzałkowy wspólny, ale podkolanowy? Bardzo bym prosił o jakąś radę. Rozmawiałem z jednym wykładowcą na uczelni i sugerował mi n. udowo-goleniowy. Czy to może być ten? Czy raczej n. międzykostny goleni lub r. popliteus?
Prosiłbym tylko o pomoc w identyfikacji...
- nerw odstrzałkowy
- nerw podkolanowy
Tudzież moje pytanie, o które nerwy mogło tu chodzić?
Nerw odstrzałkowy wydaje mi się będzie to nerw strzałkowy wspólny, ale podkolanowy? Bardzo bym prosił o jakąś radę. Rozmawiałem z jednym wykładowcą na uczelni i sugerował mi n. udowo-goleniowy. Czy to może być ten? Czy raczej n. międzykostny goleni lub r. popliteus?
Prosiłbym tylko o pomoc w identyfikacji...
- massagewarsaw
- Kontakt:
kurs masaz tajski
nervus saphenuskillwithme pisze:nerw podkolanowy
"nerw odchodzący od nerwu udowego, biegnący po przyśrodkowej stronie kolana oddając gałązki nerwowe unerwiające czuciowo stronę przednio-przyśrodkową piszczeli"
-
killwithme
- massagewarsaw
- Kontakt:
kurs masaz tajski
podziekuj google.
teraz nim posluguja sie nawet przedszkolaki, z dobrym skutkiem.
twoj profesor nie zadal ci lamiglowki na schorzenie, tylko prosty test na budowe anatomiczna.
a wykladowca na uczelni, ktory mial kilka sugestii na nazwe jednej struktury, to moze powinien nadal sie uczyc, a nie wykladac
teraz nim posluguja sie nawet przedszkolaki, z dobrym skutkiem.
twoj profesor nie zadal ci lamiglowki na schorzenie, tylko prosty test na budowe anatomiczna.
a wykladowca na uczelni, ktory mial kilka sugestii na nazwe jednej struktury, to moze powinien nadal sie uczyc, a nie wykladac
Re: Anatomia - identyfikacja nerwów
Ja typuję raczej towarzyszący żyle odstrzałkowej nerw skórny tylny uda (nervus cutaneus femoris posterior), ale...killwithme pisze: Nerw odstrzałkowy wydaje mi się będzie to nerw strzałkowy wspólny