Praktyczny czerwiec 2013??
Moderatorzy: masaztajski, administrator, Truskawa, Piotrek Medic
-
arwenaring
- Kontakt:
- administrator
- Site Admin
- Kontakt:
-
arwenaring
- Kontakt:
Nie doszukujcie się "drugiego dna"! Jest wyraźnie napisane w ZADANIU EGZAMINACYJNYM, że "pacjent ma skierowanie na wykonanie masażu izometrycznego mięśnia czworogłowego prawego" + ćwiczenie izometryczne do napisania! Gdzie macie "wirówkę"w gabinecie masażu?! Bo ja się z tym nie spotkałam... W Części Głównej trzeba było napisać "diagnostykę" czyli pomiary obwodów U1 i U2 obu mięśni czworogłowych uda w jednej jak i w drugiej kończynie + test Lovetta czwórki prawej. Faza przygotowawcza i utrwalająca klasyk a właściwa masaż izometryczny + na końcu ćwiczenie izometryczne dla pacjenta. Ja tak to napisałam w wielkim skrócie piszę. Na pewno czegoś zapomniałam
Także czekam na sierpień 
-
arwenaring
- Kontakt:
-
paprotnik2
marnie to widzę:(
metodykę opisałam tak:
I faza przygotowawcza
-pomiar obwodow konczyn dolnych
-test loveta
-palpacyjna i wizualna ocena reaktywności tkanek objętych masażem
-głaskanie eksteroreceptoryczne
II faza właciwa - dzieli się na kolejne 3 fazy
-1. faza- masaz na rozluznionych mięśniach. Techniki masazu klasycznego:
głaskanie eksteroreceptoryczne, glaskania średniej mocy i mocne, ugniatania, delikatne uciski podłużne, wibracja poprzeczna, roztrząsanie
-2. faza- ta faza dzieli sie na 2 etapy
pierwszy etap: masaż na mięśniach rozluźnionych. Techniki: ugniatania podłużne i wibracje. czas trwania 1 minuta.
drugi etap: masaż na mięsniach napiętych. Technika: energiczne rozcieranie całymi dłońmi. Czas opracowania kolejno: 2s, 4s, 8s, 16s,32s, 40s.
etap pierwszy i drugi robimy na przemian.
-3. faza- masaz na miesniach rozluznionych obniżający napiecie tonusu mięśniowego. Rozluźniające techniki masażu klasycznego: delikatne glaskania delikatne rozcierania, delikatne ugniatanie podłużne, delikatne uciski, wibracja poprzeczna
III faza końcowa
-pomiar obwodów kończyn dolnych
-naniesienie zmian na kartę pacjenta.
namodziłam, w dodatku nie napisałam ćwiczenia
co myslicie o mojej metodye? xD
metodykę opisałam tak:
I faza przygotowawcza
-pomiar obwodow konczyn dolnych
-test loveta
-palpacyjna i wizualna ocena reaktywności tkanek objętych masażem
II faza właciwa - dzieli się na kolejne 3 fazy
-1. faza- masaz na rozluznionych mięśniach. Techniki masazu klasycznego:
głaskanie eksteroreceptoryczne, glaskania średniej mocy i mocne, ugniatania, delikatne uciski podłużne, wibracja poprzeczna, roztrząsanie
-2. faza- ta faza dzieli sie na 2 etapy
pierwszy etap: masaż na mięśniach rozluźnionych. Techniki: ugniatania podłużne i wibracje. czas trwania 1 minuta.
drugi etap: masaż na mięsniach napiętych. Technika: energiczne rozcieranie całymi dłońmi. Czas opracowania kolejno: 2s, 4s, 8s, 16s,32s, 40s.
etap pierwszy i drugi robimy na przemian.
-3. faza- masaz na miesniach rozluznionych obniżający napiecie tonusu mięśniowego. Rozluźniające techniki masażu klasycznego: delikatne glaskania delikatne rozcierania, delikatne ugniatanie podłużne, delikatne uciski, wibracja poprzeczna
III faza końcowa
-pomiar obwodów kończyn dolnych
-naniesienie zmian na kartę pacjenta.
namodziłam, w dodatku nie napisałam ćwiczenia
co myslicie o mojej metodye? xD