Internetowe forum o masażach, fizjoterapii, odnowie biologicznej i spa. Forum masażu. Forum masaże. Forum masaż. Forum spa. Forum masaze. Forum rehabilitacja. Forum fizjoterapia. Forum masażystów. Forum masażysty. Fizjoterapia forum, Rehabilitacja forum
aaaaaga.. pisze:a nam mówili ze trampki moga byc...
jak czepiali sie okna? otwerakliście czy udawaliście ze otwieracie?
haczyk byl taki ze specjalnie otwierali przed egz. i niewiele osob wpadlo na to by zamknac, ale na probnych udawalismy ze otwieramy czy zamykamy byle dotknac klamki..
ja np gdyby bylo zamkniete otworzyla bym (dla samego tego ze "gabinet" przed zabiegiem musi byc wywietrzony" przygotowala stanowisko i zamknela przed zaproszeniem pacjenta i po jego wyjsciu znow otworzyla ..
Dzisiaj w Sanoku na trzech zmianach był cały czas klasyczny kręgosłupa i grzbietu L-S a drugi Th-L. Okna były pozamykane, wyjątek co do mundurka dotyczył koleżanki w ciąży, która się już w niego nie mieści dlatego miała zwykłą koszulkę. Nic do nas nie dotarło na temat jakichś punktów za obuwie. Każdy miał takie w jakich zawsze na pracowniach masował, jedni klapki, inni trampki, a jeszcze inni obuwie sportowe (do hali lub do biegania). A tak naprawdę co było punktowane będzie można dojść dopiero jak będą wyniki. Powodzenia dla tych co egzamin przed nimi.
A jak z ułożeniem pacjenta przy masażu kończyny górnej. Ma siedzieć na kozetce z ręką opartą o udo, czy mamy mu podłożyć jakiś klin? U nas nawet nie mają takich cienkich klinów które by były do tego odpowiednie. I czy przy rwie barkowej musimy go najpierw ułożyć przodem, rozluźnić napięcia w obrębie łopatki i dopiero potem do pozycji siedzącej? W ogóle masowanie kończyny górnej i obręczy barkowej na kozetce to jakieś nieporozumienie. Takie coś prawidłowo i najwygodniej wykonuje się na krześle do masażu.
tego nie wiem mowie tylko na co nam kazali zwracac uwage na przykladzie po innych egz praktycznych, a co do ubioru to chyba kazda szkola ma inne wymagania
Okno zamknąć/otworzyć koniecznie? Czy zapytać pacjenta czy jest mu zimno/ciepło?
u nas nie..
nie masuj lepiej pacjenta przy otwartym oknie skoro po zabiegu mozesz mu powiedziec zeby poczekal w poczekalni ok 20 min zeby nie wychlodzic masowanych tkanek, to troche bedzie sie gryzlo
ja sie dziele swoimi informacjami a kazdy zrobi jak zechce