Masażystka w ciąży czy moze wykonywać zawód?

Ogólne informacje związane z masażem. W tym dziale specjaliści odpowiedzą na każde pytanie dotyczące masaży.

Moderatorzy: masaztajski, administrator, Truskawa, Piotrek Medic

czekoczekolada

Masażystka w ciąży czy moze wykonywać zawód?

Post autor: czekoczekolada »

witam, potrzebuje pilnie odpowiedzi. Otóż jestem masażystką i zaszłam w ciąże. czy mogę normalnie wykonywać zawód? ponieważ pracuję między szkodliwymi aparatami - ultradźwięki, prądy DD,jonoforeza, pole magnetyczne, laser itp. wszystkie te aparaty znajdują się w pomieszczeniach niezamkniętych, więc promieniowanie prawdopodobnie jest w całym ośrodku. gabinet do masazu mam obok. czy te oddzialywania moga zaszkodzic ciazy ? czy jesli nie bede miala bezposrednio stycznosci, to nic sie nie stanie?
Ostatnio zmieniony 2014-04-23, 21:21 przez czekoczekolada, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
massagewarsaw
Kontakt:

Re: Masażysta w ciąży

Post autor: massagewarsaw »

zadne z tych urzadzen nie jest szkodliwe
Rybkos

Post autor: Rybkos »

http://www.sosrodzice.pl/rehabilitacja- ... -wiedziec/
http://portal.abczdrowie.pl/pytania/pro ... ne-a-ciaza
Kiedyś gdy odbywałem praktyki na fizykoterapii gdzie było parę urządzeń z polem magnetycznym właśnie z ciekawości zapytałem się czy to nie szkodzi, to pani pracująca tam już 15 lat powiedziała mi o przypadku gdy kobieta kiedyś tam pracująca próbowała zajść w ciążę, ale dopiero jakiś czas po zmianie pracy udało się jej- może przypadek, może nie.
Awatar użytkownika
massagewarsaw
Kontakt:

Post autor: massagewarsaw »

cos 20% rodzin ma problemy z ciaza, po 40% z powodu kobiety czy mezczyzny (tak!), 20% z nieznanych powodow, wiec mala szansa, ze bylo to pole magnetyczne.
AnnaSZ
Kontakt:

Post autor: AnnaSZ »

Nadal możesz wykonywać swój zawód ale jeśli masz możliwość zmiany otoczenia bez fizykoterapii lepiej to zrobić dla pewności, Nie jest powiedziane, że może być coś nie tak z ciążą, ale nadal praca przy urządzeniach do fizykoterapii jest uznawana za szkodliwą.
andreas

Post autor: andreas »

Najlepiej gdybyś zapytała się o to swojego lekarza. On rozwieje wszystkie wątpliwości
ODPOWIEDZ

Wróć do „Masaż informacje ogólne”