Nie wiem, czy odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytania są Ci nadal potrzebne, ale jeśli nie - być może przydadzą się komuś innemu.
Na pytanie 1. i 3. odpowiem jednocześnie.
Rozpoczynając działalność gospodarczą nie musisz od razu posiadać kasy fiskalnej (są oczywiście rodzaje działalności, które od razu mają taki obowiązek, ale nie dotyczy to masażystów).
Przychód z wykonanych usług wpisuje się do Ewidencji sprzedaży lub bezpośrednio do ewidencji księgowej, jeśli prowadzisz ją samodzielnie. Ja osobiście proponuję Ewidencję sprzedaży. A z niej na koniec miesiąca, łączną kwotę na dany okres do ewidencji księgowej.
Tak postępujemy do momentu, kiedy przekroczymy limit zwolnienia ze stosowania kasy fiskalnej, który wynosi 40 000 zł dla prowadzących działalność cały rok, oraz 20 000 zł dla tych którzy rozpoczęli działalność w trakcie roku. Limit dotyczy roku podatkowego. Od stycznia liczy się od nowa.
Nie ma obowiązku wystawiania rachunku (faktury jeśli jesteś podatnikiem VAT) każdemu klientowi. Robimy to tylko na jego życzenie.
Podkreślam, że do limitu zwolnienia bierzemy pod uwagę tylko sprzedaż usług na rzecz osób fizycznych. Jeśli świadczymy usługę dla firmy - wystawiamy rachunek lub fakturę - nie uwzględniamy tego przy obliczaniu sprzedaży "do kasy fiskalnej".
Ad. 2.
Jeśli zakupimy sprzęt przed rozpoczęciem działalności gospodarczej - możemy zaliczyć faktury lub rachunki na jego zakup w koszty.
Jeśli natomiast zakupimy przed rozpoczęciem działalności towary handlowe (przykładowo kosmetyki, które potem mamy zamiar sprzedać klientowi) - uwzględniamy je w remanencie początkowym. Będzie to mieć wpływ na dochód dopiero na koniec roku podatkowego.
Na resztę pytań nie umiem odpowiedzieć - nie moja działka
Jeśli coś napisałam niejasno - pytać