Masaż w sporcie
Moderatorzy: masaztajski, administrator, Truskawa, Piotrek Medic
Masaż w sporcie
Witam,
Interesuje mnie masaż typowo sportowy. Wiem ,że bazujemy tu na klasyku ale jakie techniki są wskazane a jakie nie.
Spotkałem się z opiniami, że masaż bezpośredniio po cięzkim wysiłku (trening, zawody) nie jest wskazany a niektórzy wręcz nie uznają tego rodzaju zabiegów do przyśpieszenia regeneracji.
Pozdrawiam,
Interesuje mnie masaż typowo sportowy. Wiem ,że bazujemy tu na klasyku ale jakie techniki są wskazane a jakie nie.
Spotkałem się z opiniami, że masaż bezpośredniio po cięzkim wysiłku (trening, zawody) nie jest wskazany a niektórzy wręcz nie uznają tego rodzaju zabiegów do przyśpieszenia regeneracji.
Pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony 2012-05-06, 16:10 przez jannek, łącznie zmieniany 1 raz.
- administrator
- Site Admin
- Kontakt:
Podsyłam link: Techniki masażu sportowego może się przyda.
- massagewarsaw
- Kontakt:
kurs masaz tajski
tak, ale na masaz sportowy sklada sie rowniez rozgrzewka przed cwiczeniami, pomoc w czasie kontuzji i rehabilitacji. Do takiego mozna rowniez zaliczyc rozciagania (masazysta zrobi je glebiej, niz samemu), mobilizacje stawow, nawet masaz na obnizenie stresu przed zawodami.jannek pisze: Spotkałem się z opiniami, że masaż bezpośredniio po cięzkim wysiłku (trening, zawody) nie jest wskazany a niektórzy wręcz nie uznają tego rodzaju zabiegów do przyśpieszenia regeneracji.
jesli trening nie byl bardzo ciezki (czyli wyjatkowy), to masaz jest wskazany.
po ciezkim wysillku, to zalezy indywidualnie od sportowca - jesli chce, to pewnie mial je w przeszlosci i wierzy, ze mu pomogly. Jesli masaz jest zbyt bolesny, to mozna slabiej i krocej. Mozna nawet zrobic drenaz limfatyczny, zaby zapobiec siniakom (np w sportach walki)
- massagewarsaw
- Kontakt:
kurs masaz tajski
przed cwiczeniami masci, balsamy rozgrzewajace - im silniejsze ich dzialanie, tym zabieg moze byc krotszy.
Po cwiczeniach chlodzace, na siniaki, zbicia, opuchlizne i przeciwbolowe.
Po cwiczeniach chlodzace, na siniaki, zbicia, opuchlizne i przeciwbolowe.