Dieta przyspieszająca regenerację po kontuzji
: 2014-11-05, 18:06
Kontuzje są zmorą wszystkich osób aktywnych fizycznie. Każdy z nas po bolesnym urazie zastanawia się, co może zrobić żeby jak najszybciej powrócić do formy. Specjaliści z naszej kliniki zajmują się doborem odpowiedniej rehabilitacji, która zniweluje odczucie bólu i skróci okres powrotu do zdrowia. Wielu pacjentów zastanawia się jednak, czy może przyspieszyć ten proces stosując odpowiednią dietę?
Każdy z nas słyszał teorię o dobroczynnym wpływie galaretek z nóżek, parówek na bazie chrząstek czy żelków owocowych, na poprawę funkcjonowania stawów i kości. Takie założenie wydaje się logiczne, ale czy faktycznie jest pomocne? Okazuje się, że stosowanie powyższej diety NIE przyspieszy regeneracji naszych stawów, a ponadto MOŻE POGORSZYĆ stan naszego zdrowia!
Prawdą jest, że żelatyna wchodząca w skład galaretek zawiera sporą ilość proliny – aminokwasu niezbędnego do syntezy kolagenu budującego struktury stawowe. Niestety dieta obfitująca w niepełnowartościowe białko (żelatyna), cukier prosty (galaretki, żelki) oraz tłuszcz zwierzęcy może nasilać procesy zapalne i katabolizm spowalniający regenerację uszkodzonego stawu oraz chrząstek.
Co w takim razie, powinno znaleźć się w jadłospisie w trakcie leczenia kontuzji?
Niezbędne jest, żeby nasza codzienna dieta była odpowiednio zbilansowana tzn. dostarczała wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Podczas kontuzji należy zwrócić uwagę na odpowiednią podaż pełnowartościowego białka, pochodzącego z chudego nabiału, mięsa drobiowego, roślin strączkowych oraz ryb.
Produkty te dostarczają do diety proliny, która regeneruje chrząstki, kości i stawy.
Kluczowym składnikiem naszego jadłospisu powinny być również warzywa i owoce bogate w składniki przeciwzapalne np. brokuły, czosnek, marchew, jagody. Pomocna będzie ponadto odpowiednia podaż witaminy C, które jest niezbędna do syntezy kolagenu. Do dobrych jej źródeł należą cytrusy, czarne porzeczki, owoce dzikiej róży, truskawki, kiwi, natka pietruszki i czerwona papryka.
Podsumowując, jeżeli chcesz skrócić czas regeneracji po kontuzji, zapomnij o żywności wysoko przetworzonej tj. galaretki, słodycze, fast foody, parówki czy pasztety i zainwestuj w pełnowartościowe posiłki, które przyspieszą odbudowę kolagenu!
Autor: mgr Zuzanna Połczyńska, dietetyk
Każdy z nas słyszał teorię o dobroczynnym wpływie galaretek z nóżek, parówek na bazie chrząstek czy żelków owocowych, na poprawę funkcjonowania stawów i kości. Takie założenie wydaje się logiczne, ale czy faktycznie jest pomocne? Okazuje się, że stosowanie powyższej diety NIE przyspieszy regeneracji naszych stawów, a ponadto MOŻE POGORSZYĆ stan naszego zdrowia!
Prawdą jest, że żelatyna wchodząca w skład galaretek zawiera sporą ilość proliny – aminokwasu niezbędnego do syntezy kolagenu budującego struktury stawowe. Niestety dieta obfitująca w niepełnowartościowe białko (żelatyna), cukier prosty (galaretki, żelki) oraz tłuszcz zwierzęcy może nasilać procesy zapalne i katabolizm spowalniający regenerację uszkodzonego stawu oraz chrząstek.
Co w takim razie, powinno znaleźć się w jadłospisie w trakcie leczenia kontuzji?
Niezbędne jest, żeby nasza codzienna dieta była odpowiednio zbilansowana tzn. dostarczała wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Podczas kontuzji należy zwrócić uwagę na odpowiednią podaż pełnowartościowego białka, pochodzącego z chudego nabiału, mięsa drobiowego, roślin strączkowych oraz ryb.
Produkty te dostarczają do diety proliny, która regeneruje chrząstki, kości i stawy.
Kluczowym składnikiem naszego jadłospisu powinny być również warzywa i owoce bogate w składniki przeciwzapalne np. brokuły, czosnek, marchew, jagody. Pomocna będzie ponadto odpowiednia podaż witaminy C, które jest niezbędna do syntezy kolagenu. Do dobrych jej źródeł należą cytrusy, czarne porzeczki, owoce dzikiej róży, truskawki, kiwi, natka pietruszki i czerwona papryka.
Podsumowując, jeżeli chcesz skrócić czas regeneracji po kontuzji, zapomnij o żywności wysoko przetworzonej tj. galaretki, słodycze, fast foody, parówki czy pasztety i zainwestuj w pełnowartościowe posiłki, które przyspieszą odbudowę kolagenu!
Autor: mgr Zuzanna Połczyńska, dietetyk